Water drinken en zuiveren

met het waterfiltersysteem van Aqualine.

Moe, slechte concentratie, droge huid, hoofdpijn en meer vage klachten? Dehydratatie kan je ziek maken. Drink voldoende (1,5 tot 2 liter) water en het liefst gegarandeerd 100% gezuiverd door het filtersysteem van Aqualine.

Volwassenen bestaan voor 60 tot 65% uit water. Bij ideale omstandigheden zonder dat het lichaam zich inspant heeft het globaal 2 liter water nodig om goed te kunnen functioneren. Circa 1 liter om het verlies aan te vullen en circa 1 liter om het lichaam te ontdoen van de afvalstoffen die ontstaan tijdens de stofwisseling. Maar ja, we zijn allemaal elke dag actief, dus eigenlijk is 2 liter per dag nog maar het minimum en de meesten zullen dat nog niet eens halen!  Zo doe je je eigen lichaam ernstig te kort! Voldoende water is van essentieëel belang.

Hoeveel een persoon nodig heeft hangt af van de leeftijd en het gewicht.

Kinderen

 • Tot de leeftijd van 6 maanden: 150-190 ml water per kg lichaamsgewicht
 • 6 maanden tot 2 jaar: 1 liter per 10kg lichaamsgewicht
 • Ongeveer 3 jaar: minstens 900 ml per 10 kg lichaamsgewicht
 • Kinderen van 4 tot 8 jaar: minstens 750 ml per 10 kg lichaamsgewicht
 • Kinderen van 9 tot 14 jaar: minstens 600 ml per 10 kg lichaamsgewicht

Volwassenen

De basisregel is: 285 ml water per 10 kg lichaamsgewicht x 1,5. Dus…

Een persoon van ca. 50 kg heeft ongeveer 2,25 liter water nodig.
Een persoon van ca. 70 kg heeft ongeveer 3 liter water nodig.
Een persoon van ca. 100 kg heeft ongeveer 4,5 liter water nodig.

Lezen

Water – het goedkoopste medicijn ( Je bent niet ziek, je hebt dorst)

Dit boek vertelt je wat water precies voor je lichaam betekent en wat dehydratatie kan veroorzaken.

 • Tijdens de slaap verlies je al gauw 1 liter vocht, dus start de dag met een groot glas water om de eerste tekorten aan te vullen.
 • Water draagt bij tot de instandhouding van de normale fysische en cognitieve functie en tot de instandhouding van de normale regeling van de lichaamstemperatuur, mits per dag ten minste 2,0 liter water, uit alle bronnen, wordt geconsumeerd en mits het water voldoet aan de Richtlijnen 2009/54/EG en/of 98/83/EG.

De oplossing? …… lekker veel water drinken!

Wat is zuiver water?

Zuiver water bevat geen stoffen die ons lichaam op een of andere manier ziek kunnen maken. Het mag wel beladen zijn met mineralen die niet schadelijk zijn voor onze gezondheid of welke we zelfs nodig hebben voor onze lichaamsfuncties.

Zuiver water is een vereiste voor het effectief afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Op internet lezen we dat de waarde daar voor maximaal tot 200 mS mag zijn. Hoe lager de waarde is en hoe dichter bij de 0, hoe schoner en beter het water is. In Nederland valt het kraanwater in de meeste plaatsen hier ruim boven (vanaf ca. 250 tot 600 mS).  Volgens de normen van de FDA is het water zuiver tot en met 006 PPM.

De zuiverheid van het water is te testen met een Watertester.

Er zijn 2 soorten watertesters:

EC meter

Deze meet de geleidende werking van opgeloste stoffen (opgebouwd uit geleidende ionen) in water. De waarden worden uitgedrukt in microSiemens (mS).

TDS Meter

Deze meet de zuiverheid van het water d.m.v. de concentratie van opgeloste vaste stoffen in een vloeistof te bepalen. De TDS waarde wordt uitgedrukt in parts per million (PPM)

Er zijn ook combinatietesters te koop. Beide testers zijn bijna gelijk en even eenvoudig in gebruik .

De mS waarde van de EC meter is net niet 1 op 1 met de PPM waarde van de TDSmeter.

Via deze CONVERTER kun je mS omrekenen in PPM en vice versa

De beide testers zijn in Nederland te koop o.a. op internet, maar nogal prijzig (€ 20 tot € 30).

Bij Aliexpress zijn ze aanzienlijk goedkoper namelijk tussen de € 5 en € 10.

Bekijk hier de video en zie hoe eenvoudig het meten van water is.

Let op: alle opgeloste stoffen hebben een waarde, dus zowel schadelijke- als gewenste stoffen.

KRAANWATER
Gelukkig is ons Nederlands kraanwater als één van de weinige landen van goede kwaliteit. Toch zit in ons kraanwater nog steeds resten van zware metalen, medicijnresten, pesticiden, bacteriën, virussen, chemicaliën en belastende anorganische mineralen. Ook kan veelal het water nog wel iets smakelijker (o.a. chloorvrij).

Alhoewel deze reststoffen binnen de geldende normen vallen (die naar het schijnt regelmatig worden verhoogd), is het de vraag of ze dag in dag uit niet schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Op de website van alle waterbedrijven is een overzicht van de samenstelling en kwaliteit van het kraanwater in jouw leefgebied.

KLIK HIER voor verdere informatie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van enkele reststoffen in ons kraanwater.

FLESSENWATER

Kraanwater kan net zo goed zijn als flessenwater. Misschien wel beter. Flessenwater kan bronwater of mineraalwater zijn, en worden veelal minder goed gezuiverd dan kraanwater. Kijk hier verder….

Flessenwater is in ieder geval veel duurder dan kraanwater, is milieubelastend, bevat ook belastende stoffen en er kan bij warmte schadelijke stoffen uit de plastic flessen in het water lekken.

GEFILTERD WATER

Een goede oplossing is om het kraanwater te filteren. Afhankelijk van je wensen en je budget kun je kiezen voor een waterfilterkan of een waterfiltersysteem. Wij zijn begonnen met  de Water Zero Kan en later overgestapt op de Aqualine  (AQV) waterfilter systeem.

Waarom deze? We hebben veel onderzoek gedaan op internet en deze twee scoren het beste en zelfs heel goed op filtercapaciteit en het materiaalgebruik (vrij van schadelijke stoffen zoals BPA (Bisphenol A), ftalaten en andere toxische stoffen).


AQUALINE  AQV WATERFILTERSYSTEEM

Dit 4-in-1 systeem:

 • Filtert diepgaand middels een keramisch filter de bacteriën en steriliseert ziektekiemen (A) en de overige stoffen middels een meerstappenfilter (B)
 • Mineraliseert door het water te verrijken met 18 mineralen van de Sunmac® Mineraalstenen. (C) Deze zijn deels  met zilver geïmpregneerd. Dit voorkomt bacteriewerking , waardoor het water wekenlang houdbaar is.
 • Vitaliseert door de magneet van 1.200 Gauss in de kraan, waardoor het water geïoniseerd wordt .
 • Alkaliseert /verhoogt de PH waarde met 1 tot 1,5 door middel van  de PH-ring (D) (optioneel)

De systemen zijn er met een opslagbak van 5 liter, 10, 12 of 18 liter, in uv-filterend glas of ABS duurzame toxisch vrije kunststof.

Wat filtert de Aqualine AQV?

Heel veel, namelijk;  GenX, PFAS, bacteriën, hormonen, medicijnen, chloor, zware metalen, vluchtige organische stoffen en pesticiden.

Klik hier voor een testrapport van GenX van de filters van Aqualine AQV.

Klik hier voor een testrapport de overige stoffen van de filters van Aqualine AQV.

Installeren

Klik hier voor de handleiding om het systeem in gebruik te nemen

Het is mogelijk dat je ondanks alles goed uitgevoerd te hebben,  je toch nog de stoffen proeft van het filter. Dit is niet schadelijk en wordt snel minder. Je kunt eventueel het filter nog een keer goed doorspoelen.

Onderhoud

1 keer per jaar dien je het filter en de optionele PH-ring te vervangen en de bakken schoon te maken. Mocht er alg-aanslag ontstaan dan kun je zonder de filters te vervangen de bak schoonmaken.

1 keer per 3 jaar dien je de mineraalstenen te vervangen.

Lees  hier informatie over het onderhoud en vervangen van de filters en stenen

Wij hebben gekozen voor de blauwe glazen UV-filterende opslagbak van 5 liter, zonder de PH-ring waardoor het water PH-neutraal 7,3 blijft.

Wij (2 personen) drinken zo ons water, maken er dagelijks thee en koffie mee en ook onze soep. We vullen de opslagbak ongeveer 4x per dag met de opvulbak ad 2 liter.

We vinden het water méér dan heerlijk, neutraal en zacht! Het is altijd op frisse kamertemperatuur. De koffie en thee smaken zoveel lekkerder. De waterkoker heeft veel minder kalkaanslag. We gebruiken Aqualine sinds medio 2020 en zijn er nog steeds heel blij mee.

 • Je kunt de opvulbak vullen onder de kraan en deze terug zetten op het systeem, maar je kunt de opvulbak ook op het systeem laten staan en het daar bijvullen.
 • De ruimte onder het kraantje is 12,5 cm. Daar past een hoog glas onder en zelfs een kleine pan.
 • Aqualine kan zelfs van slootwater en regenwater veilig gezond drinkwater maken!ZEROWATER FILTERKAN

 • Het filterpatroon van ZeroWater is als enige waterfilter voor kannen gecertificeerd door de NSF voor een goede verwijdering van lood en zware metalen.
 • ZeroWater heeft een gepatenteerde 5-fase filtertechnologie om 99,6% schadelijke stoffen in het water op te verwijderen.
 • Zerowater levert een TDS meter mee, waarmee je kunt testen wanneer het filter vervangen dient te worden.
 • Zerowater heeft onderzoek gedaan naar de testresultaten van ZeroWater en Britta en andere merken. KLIK HIER voor de testresultaten. 

Wij hadden de 1,4 liter BPA-vrije waterkan. De maten van deze kan zijn: hoogte 24 cm, totale breedte (tuit t/m handvat 26 cm), diepte bodem: 9 cm. Zo kun je beter beoordelen of deze kan in je koelkast gaat passen. Er zijn ook andere maten waterfilterkannen beschikbaar.

ZeroWater filterkan

Vanaf € 29,95

Filter verzorgen en vervangen
Er wordt geadviseerd om (de kan met) het filter zoveel mogelijk in de koelkast te bewaren en (deels) in het water te houden. Zet de kan nooit in het zonlicht. Zo krijgt algen- en bacteriegroei geen kans en droogt het filter niet uit.

Zerowater adviseert het filter te vervangen wanneer de TDS waarde (ppm) boven de 006 uitkomt (de meegeleverde TDS-oplichter geeft dan een signaal). Wanneer deze waarde bereikt wordt, is afhankelijk van de TDS-waarde van je kraanwater. Hoe hoger deze waarde en meer je filtert, hoe sneller het filter zal verzadigen en vervangen zal moeten worden.

 • Door voldoende water te drinken voel ik mij fitter in lichaam en hoofd en werd ik actiever, niet voor niets dat ik na de ontdekking van het water drinken op mijn werk promotie maakte.
 • Mijn zoon merkt dat, door tijdens het studeren veel water te drinken, hij zich beter kan concentreren.

Water, vooral gefilterd, leent zich uitstekend ter ondersteuning van het ontzuringsproces. Lees hier meer daarover bij ons item ‘Ontzuren‘.

Water verhitten

Wanneer je graag gebruik maakt van een waterkoker, kies er dan één zonder het schadelijke BPA wat in het water kunnen terecht kan komen.

Wij hebben gekozen voor de BPA vrije standaard waterkoker van GRAEF. GRAEF heeft ook twee waterkokers met meerdere instelbare temperaturen. Zo heb je altijd de juiste temperatuur voor je koffie of thee.

          

 Graef WK 401 waterkoker € 48