DIVERSE ONDERWERPEN


Veilig in de zon!

Huidverzorging

Gebruik geen zonnebrandcreme’s met chemische of minerale filters met nanoparts. Deze zijn schadelijk voor je huid, je gezondheid en het milieu.

  • Pure Nuff Stuff Sunscreen lotion Spf 20 bevat GEEN Nanotechnologie (ook geen gecoate nanodeeltjes), geen aluminum, geen parfum en geen chemische of onveilige ingrediënten. Geschikt voor het hele gezin, ook voor baby’s.
  • Jojoba-olie is een mooie goudkleurige olie met een natuurlijk beschermingsfactor 3 á 4. Deze kun je in je handpalm mengen met PNS Sunscreen lotion Spf 20 voor extra voeding voor je huid en voor een mooie glans op je huid. Maar deze olie is ook enkel fijn voor bescherming in de schaduw (waar je ook wel degelijk kunt verbranden), als je maar eventjes in de zon gaat of voor de donkere huid die weinig bescherming nodig heeft. Jojoba-olie (koudgeperst en zonder toevoegingen) koop je in reformwinkels of internet.
  • Er zijn meer natuurlijke oliën die met uiteenlopende UVA beschermingsfactors. Deze kun je combineren met neemolie, sesamolie (Spf 3-4) of pindaolie voor een aanvullende UVB bescherming.

LEES HIER hoe je zelf zonnebrandcreme kan maken.

Voedingssupplementen

  • Er zijn twee celzouten die de pigmentvorming en het bruiningsproces bevorderen. Je kunt ons mailen voor de de betreffende namen/nummers van de celzouten.
  • Astaxanthine is een carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en sommige planten. Het is een zeer krachtig anti-oxidant. Eén van de vele belangrijke functies van carotenoïden is het bieden van bescherming tegen de schadelijke effecten van UV-straling.


Eén gezinslid heeft de betreffende celzouten ingenomen en merkte dat hij wel degelijk bruin kon worden in zijn gezicht, de jaren daarvoor werd hij dat amper. Ik zelf heb vorige jaar met astaxanthine gemerkt, dat ik veiliger bruin kon worden zonder te verbranden.

Voor beide supplementen geldt dat je het minimaal een paar weken moet gebruiken voor een optimale werking.


Het belang van zonlicht en vitamine D voor de gezondheid

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Vanaf de herfst wordt het moeilijker voor ons lichaam om vitamine D aan te maken. ’s Zomers kan ons lichaam voldoende aanmaken uit de UVB-stralen, maar in het najaar en de winter zijn de stralen niet krachtig genoeg.

Waarom vitamine D?

Vitamine D is niet alleen een vitamine maar ook een hormoon in je lichaam. Een gebrek hieraan betekent dus een negatieve invloed op veel functies in je lichaam.

  • Vitamine D vertraagt vooral vrouwen het proces van botontkalking.
  • Er zijn vele onderzoeken waaruit blijkt dat vitamine D een beschermende rol speelt bij allerlei vormen van kanker waaronder borstkanker, long- en darmkanker.
  • Vitamine D heeft ook een positieve invloed op je spierkracht.
  • Een gezonde vitamine D-gehalte verkleint de kans op reumatische artritis.
  • Je loopt meer risico depressief te worden dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte (winterdip)
  • Er is een verband tussen lage niveaus van vitamine D in het lichaam en MS en schildklierproblemen.
  • Er zijn relaties aangetoond tussen hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk en te lage niveaus van vitamine D.
  • Ook lijkt gebrek aan vitamine D ook een rol te spelen bij de vorming van diabetes type 2.

En zo zijn er nog meer degeneratieve, chronische ziektes die een relatie lijken te hebben met een tekort een vitamine D. Zonlicht en daglicht zijn voeding en energie. Aangezien Vitamine D ook een hormoon is, bepaalt deze mede of je je opgewekt of zwaarmoedig voelt en je gevoeligheid voor stress. Dus sta je onder druk, zorg dan ook voor voldoende daglicht b.v. tijdens het wandelen of fietsen.

Wat kun je doen?

NAAR BUITEN
Probeer sowieso dagelijks een kwartiertje zon te pakken. Wil en kan je langer in de zon, bescherm je dan met een veilig natuurlijk zonnebrandcreme en bouw de zonnebadtijd rustig op totdat je een uur onbeschermd kan zonnen.

In de maanden mei tot en met augustus zijn er voldoende UV-stralen beschikbaar voor de vitamine D vorming, mits je ongeveer een uur onbeschermd tussen 12 en 16 uur in de zon kan zitten.

Realiseer je dat bij een leeftijd boven de 50 jaar, de huid meer moeite heeft om vitamine D aan te maken.

Gezien ons klimaat is het niet ondenkbaar dat velen ook ’s zomers al een te lage vitamine D gehalte hebben. Wil je zekerheid, dan kun je via de huisarts je hierop laten testen. Krijg je weinig zonlicht, overweeg dan ook ’s zomers een D-suppletie te nemen.

VITAMINE  D3-SUPPLEMENTEN
Vitamine D komt alleen voor in vette vis (levertraan) en eieren, maar als je hier heel veel van eet, krijg je nog niet genoeg binnen. Daarom kun je het beste een supplement nemen. Vitamine D3 is de best opneembare vorm. Vooral wanneer lanonil de basis daarvan is. Je kunt mij mailen voor het merk. Volgens 14 wereldwijde experts is de minimale dosering voor een 40-plusser 2000 i.e. (50 mg) per dag. Dit is aanzienlijk meer dan het ADH. Maar deze hoeveelheden zijn over het algemeen niet voldoende. Het is raadzaam D-suppletie te combineren met ca. 100 mg vitamine K2, dit om aderverkalking te voorkomen.


Griep en verkoudheid

Wist je dat je dat ook kan bestrijden met natuurlijke anti-virale middelen zoals (2 eetlepels per dag koudgeperste) kokosolie, oregano-olie, rauwe knoflook of vlierbesextract?

De eerste tekenen van keelpijn en verkoudheidsklachten kun je behandelen met drainage van de lymfebanen d.m.v. massage. Hierdoor worden de afvalstoffen goed afgevoerd en de witte bloedlichaampjes beter aangevoerd. Verkoudheidsaanvallen kan ik hier altijd goed mee afwimpelen.

KLIK HIER voor een video demonstratie van Dr. Mark Lynch