Ontzuren & ontzuringsprodukten

vertragen het verouderingsproces

Verzuring verziekt je lichaam en bevordert het verouderingsproces. Aanpassingen en ontzuringsprodukten van Alka helpen bij het ontzuren.

Wat is verzuring?

Verzuring wil zeggen dat het lichaam belast is met een ophoping van zure afvalstoffen. Deze afvalstoffen ontstaan door verbranding van voedingsstoffen, inname van verzurende voeding en medicijnen, straling (zendmasten, WiFi, mobile- en DECT telefoons), roken, milieuvervuiling, mentale stress en een jachtige levensstijl. Vanaf de 45-jarige leeftijd versnelt het verzuringsproces in het lichaam.

Wanneer het lichaam niet langer in staat is de zure afvalstoffen uit te scheiden, zal het gaan ophopen in de vorm van vetzuren, azijnzuur, melkzuur en cholesterol. Deze ophoping van achterblijvende zuren is het verouderingsproces. De effecten van opgeslagen vetzuren zijn:

 • Verstopte haarvaten rondom de zuurophoping, omdat zuren het bloed laat stollen.
 • Alle organen en weefsel in de buurt van de zuurophoping kunnen door een verminderde bloedtoevoer op langer termijn beschadigd raken.
 • Opslag van vet(zuren) en cholesterol, wat kan leiden tot overgewicht.
 • Door een gebrekkig doorbloeding in de huid verliest zij haar elasticiteit.
 • Leeftijd gerelateerde klachten en ouderdomsziekten, zoals verderop omschreven.

Een verzuurd lichaam houdt scheikundig gezien in dat de PH-waarde te laag is en dat er een gebrek aan zuurstof is in het bloed en de overige cellen. Het lichaam zal haar uiterste best doen de zuren te neutraliseren, dit kan met basische mineralen (calcium, magnesium, ijzer, natrium en kalium). Wanneer deze niet met de voeding binnen komen, zal zij de voorraden in het lichaam aanspreken, dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van je botten, gebit, haar en nagels. Totdat deze voorraden ook uitgeput raken, dan gaan klachten en pijn de kop op steken en kunnen de volgende ouderdomsziekten zich ontwikkelen:

 • kanker (zie ook onze item ‘kankerwerend vijfstappenplan van Prof. Brian S. Peskin’)
 • hart- en vaatziekten, aderverkalking, aambeien, beenkramp
 • hoge bloeddruk, hoofdpijn, neuralgien
 • diabetes en obesitas
 • osteoporose, artritis, fibromyalgie en jicht
 • galstenen, nierziekten waaronder nierstenen
 • allergien, astma en hooikoorts
 • huidziekten zoals haaruitval, psoriasis, netelroos en eczeem
 • diarree, constipatie, spijsverteringsproblemen, winderigheid, misselijkheid en brandend maagzuur
 • oogziekten, tand- en tandvleesproblemen
 • indirect: besmettelijke ziekten, doordat verzuring het immuumsysteem verzwakt
 • spierpijn, rugpijn, vaste schouders en stijve nek
 • extra klachten menopauze en vaginale schimmels

LEZEN

In dit prettig te lezen boek (de aangegeven prijs is niet meer actueel) legt de wetenschapper Whang duidelijk uit hoe het proces van verzuring functioneert en hoe je dit proces kan omkeren door het verhogen van de basische waarde in het lichaam.


Verzuring meten

De mate van verzuring is te meten met zuur/base strookjes en uit te drukken in een PH-waarde. De ideale PH-waarde ligt tussen 6,8 en 7,4. Waarden daaronder zijn te zuur, daarboven zijn te basisch.

Lucovitaal Zuur Base PH test strips.

Met behulp van PH test strips kun je controleren hoe het gesteld is met jouw zuurtegraad in je mond en van je urine. De pH van de urine zegt iets over de zuren die je uitscheidt en kunnen een relatie hebben met de zuurtegraad van de cellen. De pH van het speeksel zegt iets over de hoeveelheid en de soort van de bacteriën in je mond, want bacteriën beïnvloeden de zuurgraad. Bij voorkeur testen op een nuchtere maag.

De ideale PH-waarde ligt tussen 6,8 en 7,4. Waarden daaronder zijn te zuur, daarboven zijn te basisch.

Je kunt dit het beste een aantal dagen (een aantal keren per dag) doen en de resultaten noteren. Een pakje bevat 80 teststrips. Aangezien dit papieren strookjes zijn, kun je de strookjes in tweeën delen, zodat je langer met een pakje kan doen.

Fijne strookjes en zuinig in gebruik zijn die van Lucovitaal Zuur Base PH test strips.

De oplossing: voorkom en verminder verzuring!

Ontzuren is vooral ook ontgiften van zure afvalstoffen door deze te neutraliseren en uit te scheiden. De volgende maatregelen kun je nemen om langer jong te blijven door opgehoopte afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en een basische waarde in je lichaam te creëren.

 • Onthaasten en ontstressen.
  Als wij rusten scheiden wij sneller afvalstoffen uit dan wij produceren. Dus rust zeker uit na sport of een fysieke inspanning en las voldoende ontspanning in in je dagelijkse leven.
  Stress zorgt voor een anaerobe (zuurstofarme) verbranding waarbij melkzuur vrijkomt, dit heeft een verzurend effect op de lichaamscellen.
 • Consumeer basische voeding.
  Fruit en groente zijn over het algemeen basische of ook wel ontzurende voeding.

 • Vermijden van verzurende voeding en dranken.
  Granen, vlees, gevogelte en vis zijn verzurend. Rundvlees is minder verzurend dan kip, tonijn en eigeel. Witte rijst is minder verzurend dan bruine rijst.
  Stop met het drinken van de frisdranken, de combinatie van suiker en koolzuur is zwaar verzurend. Cola spant de kroon met zijn grote hoeveelheid schadelijke fosforzuur. Wees matig met koffie en alcohol.
 • Sauna, massage, vasten of baden (45 gr C.) bij voorkeur met zeezout, zuiveringszout, magnesiumsulfaat of Alka® Bad.
  Hierdoor komen opgeslagen afvalstoffen in de bloedstroom terecht welke uitgescheiden kunnen worden.
 • Fysieke inspanning en bewegen.
  Hierdoor komen opgeslagen afvalstoffen in de bloedstroom terecht welke uitgescheiden kunnen worden. Maar minstens zo belangrijk is de anaerobe verbranding om te zetten naar een aerobe verbranding. Concreet houdt het in dat je dagelijks 2-3 keer een half uur zult moeten wandelen. Verder zal je spieren moeten kweken die voldoende energiecentrales hebben. Dat betekent krachttraining en dan kort en zwaar. Vitamine B12 is essentieel om de energieproductiecapaciteit te verbeteren (én de stress te reguleren).
 • Mineralen als voedingssupplement.
  Kies voor zuivere basische mineralen met kalium, natrium, ijzer, calcium en magnesium. Hoe zuiverder de mineraal hoe meer het zal gaan borrelen in een glas water. Ook celzouten (minerale zouten) dragen bij aan het ontzuringsproces.
 • Water drinken.
  Voldoende water drinken bevordert de afscheiding van de vrijgekomen afvalstoffen. Leidingwater is neutraal doordat het zowel basische mineralen bevat als zure mineralen (chloor, zwavel en fosfor) en is daardoor beter dan het licht zure flessenwater met een lagere PH-waarde. Ook  zijn er mogelijkheden om drinkwater basisch te maken.

Hulpmiddelen die helpen ontzuren

Er zijn middelen om het ontzuringsproces actief te ondersteunen, te weten:

1) Het lichaam voorzien van basische stoffen via het drinken van water.

Alhoewel basisch water bijdraagt aan een gezond zuur/base evenwicht, zijn wij van mening dat de hele dag door alleen maar basisch water drinken niet wenselijk is. De PH waarde van het maagzuur kan hierdoor uit balans raken. Geschikt voor met mate gebruik is:

Alka Druppels 

Alka® Druppels is een smaakloze basisch mineralen- concentraat op basis van zink, ontwikkelt om overtollige zure afvalstoffen in het lichaam te neutraliseren en af te voeren. Toe te voegen aan drinkwater e/o verzurende dranken (b.v. wijn).

2) Voedingsupplementen die veilig zijn voor de maag.

Mensen met maagzuurproblemen veroorzaakt door verminderde maagzuur, kunnen beter niet te veel alkalisch water drinken. De kans bestaat dan dit het maagzuur verder verdunt, waardoor de maagzuurklachten kunnen toe nemen. Om toch optimaal te kunnen ontzuren zijn er:

Alka BasenCaps met maagsapresistente coating 

Dit zijn tabletjes met een unieke maagsapresistente coating die gedoseerd oplossen in de darmen en daardoor de PH waarde van de maag ongemoeid laten. Ze hebben een juiste verhouding natrium/kalium voor een evenwichtige vochtbalans.

Deze tabletten zijn er ook in de varianten:

Ze combineren het ontzuren mét het toevoegen van magnesium resp. calcium aan het lichaam.

 

2- Alka Thee en Superfood 

Alka® Thee is een heerlijke 100% puur natuur frisse en mild kruidige thee, cafeïne- en looizuurvrij, met 52 kruiden. ’s Zomers ook heerlijk als ijsthee (met ijsblokjes en een schijfje citroen).

Alka Greens is een ontzurend superfood extract met kiemgrassen (waaronder tarwegras), algen, natuurlijke vitamines uit een variëteit aan groente en fruit, een ondersteunende complex voor de darmen (vezels, enzymen en probiotica) en helende kruiden. Het is licht gezoet met Stevia. Dit product is ook heel handig voor op vakantie en op dagen dat gezond eten en de supplementen er een beetje bij inschieten.

Toen ik begon met het meten van mijn PH-waarden, waren deze zeven van de tien keer te laag, m.a.w. te zuur tot zeer zuur. Dat terwijl ik weinig vlees en verzurende voeding eet en nooit frisdranken drink.

Ik heb besloten nog eens kritisch naar de voedingsadviezen te kijken en heb nog e.e.a. kunnen verbeteren.

De metingen zijn daarna veel beter geworden. Nu meet ik acht van de tien keer een mooie gezonde basische PH-waarde en het voelt goed de verzuringsklachten te kunnen voorkomen. Ik merk dat mijn lichaamshuid beter gehydrateerd is en ik minder vaak bodylotion hoef te gebruiken. Een stram gevoel in mijn linker enkel ’s ochtends bij het opstaan is verdwenen! Ook klachten aan mijn linker duimgewricht zijn verdwenen. Soms valt de meting een beetje ongunstig uit, in dat geval neem een ik één of enkele ALKA TABS om de waarden weer mooi snel basisch te krijgen.

 • Zolang de vrouw menstrueert, voert zij tijdens de menstruatie veel afvalzuren af. Vandaar dat veel extra chronische klachten die te maken hebben met verzuring direct na de menopauze ontstaan.
 • Sang Wang haakt in het boek in op de theorie van Dr. Warburg dat verzuring een afvalproduct is van kankercellen. Volgens Japanse onderzoekers is verzuring (veroorzaakt zuurstofgebrek in de cellen) ook een mede-veroorzaker van de vorming van kankercellen.
 • Wist je dat de juiste zuurgraad van essentieel belang is voor je enzymactiviteit?
 • Slik niet op eigen houtje huismiddeltjes zoals natriumbicarbonaat. Veelvuldig gebruik hiervan is niet zonder risico’s.
 • Blijf altijd goed je zuurtegraad controleren. Een te hoge PH waarde (basisch) is, evenmin als een te lage PH waarde (zuur), goed voor je lichaam. De ideale PH-waarde ligt tussen 6,8 en 7,4.

Voor sporters (topsport of recreatie) zijn de ontzurende producten uitermate geschikt om de vrijgekomen melkzuur te bufferen. Dit verkleint de kans op spierpijn en duizeligheid. Je kunt langer sporten en zal sneller herstellen.

Alka Druppels

Drink gedurende de dag 4 tot 5 glazen water met elk 3 druppels.

Drink tijdens het sporten water met druppels en wel in de verhouding; 8 druppels op 500 ml water.

Alka BasenCaps

Na het ontbijt 2 tabletten en na de eerste maaltijd na de sportactiviteit 2 tabletten. Neem de tabs niet in combinatie met de druppels.